luni, 13 februarie 2017

Cum pastram nebulizatorul in cea mai buna stare de functionare

A fi proprietarul unui nebulizator inseamna ca va trebui sa efectuati unele lucrari de curatare de baza, precum si de mentenanta pentru a-l pastra in stare perfecta de functionare. Filtrele de compresoare devin in cele din urma murdare si canalele tind sa se astupe. De asemenea, tubulatura, mastile si exponentii se vor degrada in timp. Pentru a pastra aparatul curat este esential sa inlocuiti piesele si sa verificati componentele disfunctionale pentru a face tratamentele cu aerosoli eficiente. Iata cateva sfaturi de baza in acest sens:
 • Respectati intotdeauna instructiunile producatorului pentru curatarea nebulizatoarelor, partile componente si accesorii.
 • Nu folositi masti mai lungi decat cele recomandate, chiar daca acestea par mai bune. Unele accesorii, cum ar fi mastile „de unica folosinta”, sunt destinate a fi aruncate dupa 5 pana la 7 utilizari, in timp ce mastile normale pentru copii si adulti sunt destinate a fi utilizate timp de pana la 6 luni. Materialele plastice se degradeaza in timp, si beneficiile tratamentelor pot scadea cu o masca folosita mai mult decat prevad instructiunile de folosire. Dupa inlocuire, asigurati-va ca veti cumpara una care este compatibila cu nebulizatorul dumneavoastra.
 • Schimbati filtrul aparatului asa cum este recomandat in manualul de utilizare sau cand arata gri sau murdar. Daca nu schimbati filtrul, unitatea de compresor va functiona mai greu decat ar trebui si va provoca, in cele din urma, defectiunea unitatii.
 • Curatati exteriorul tubului si inlocuiti-l atunci cand este recomandat.
 • Inlocuiti orice piesa sau accesoriu care apare crapat sau uzat.
 • Pastrati tuburi suplimentare, piese si masti de rezerva, in cazul in care acestea se deterioreaza sau se uzeaza. Acestea nu pot fi intotdeauna procurate rapid, mai ales daca nu sunteti intr-o zona in care sa gasiti astfel de magazine de profil ori farmacii.

Sterilizarea pieselor nebulizatorului

Pentru a garanta siguranta dumneavoastra, a creste eficienta tratamentului si a pastra aparatul functional o perioada cat mai indelungata - mai ales ca pretul unui nebulizator nu este deloc neglijabil - este foarte important sa mentineti curat sistemul aparatului. Veti avea nevoie sa efectuati unele operatiuni de intretinere dupa fiecare utilizare, astfel incat rezervati-va in acest sens cateva minute in plus dupa fiecare tratament. Urmand instructiunile de curatare ale producatorului dupa fiecare utilizare veti preveni ramanerea de medicamente uscate in cupa, ceea ce ar putea avea ca rezultat o nebulizare neeficienta.

O data pe saptamana, aparatul dumneavoastra va trebui sa fie sterilizat mai bine. Luati in considerare urmatoarele sfaturi de curatare. Retineti ca, instructiunile date de unii producatori pot diferi, deci verificati intotdeauna manualul inainte de a curata aparatul :

Dupa fiecare tratament:
 • Spalati-va bine pe maini.
 • Dezasamblati aparatul.
 • Clatiti masca sau piesa pentru gura cu apa calda timp de cel putin o jumatate de minut.
 • Nu spalati tubulatura sau compresorul.
 • Scuturati excesul de piese de apa si puneti-le pe un prosop curat pentru uscare in aer.
 • Reasamblati sistemului si porniti compresorul timp de cateva secunde pentru uscare.
O data pe saptamana:
 • Consultati manualul pentru instructiuni specifice. Este posibil sa fie nevoie sa dezinfectati toate partile nebulizatoare (cu exceptia mastii, tuburilor, si compresorului) intr-o parte otet alb distilat / trei parti de apa calda timp de o ora (nu reutilizati solutia de curatare!!!).
 • Clatiti, agitati si eliminati excesul de apa, apoi lasati sa se usuce la aer pe un prosop curat.
 • Reasamblati piesele si tubulatura si porniti putin compresorul pentru uscare.Unele parti ale nebulizatoarelor pot fi curatate in masina de spalat vase in conditii de siguranta; cu toate acestea, o masca de nebulizare nu ar trebui sa treaca prin masina de spalat vase.  Cand ati terminat efectuarea intretinerii de zi cu zi sau saptamanale, acoperiti si depozitati aparatul intr-un loc curat, sigur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu